Història

El mes d’abril de 1952 es va crear l’agrupació Artística Musical de Dénia, una formació que arreplegava la llarga tradició musical d’una ciutat que a principis del segle 20 comptava amb tres bandes de música. La seua història ve marcada per aconteixements i bons records.

El 25 de juny de 1952, el Govern Civil donava l'aprobació al seu reglament i així es constituia formalment la banda. Les deu persones que formaren part de la seua primera directiva compraren l'instrumental complet i els uniformes dels músics i la formació començà a rodasr baix la batuta d'Enrique Almiñana, el seu primer director.

El nom de la banda de Dénia, com popularment se la coneix, va lligat al de Manuel Lattur Catalá alma mater de la primera directiva. A la seua mort Manuel Lattur Monton (el seu fill) es va fer càrrec de la presidència. També el primer director Enrique Almiñana, seria substituït pel seu fill, Santiago Almiñana, que va prendre les regnes de la banda a l'abril de 1953 i les va mantindria durant 25 anys.

El 16 de maig de 1975 la "Agrupació" va enregistrar el seu primer disc. De la mà del segell Columbia i acompanyada per la Coral de Crevillent i la Banda Municipal d’alacantí. Quatre anys abans, en 1970 havia quedat segona en el Concurs de Bandes de Música organitzat per la Diputació a Elx.

El nom de Josep Cendra i Piera es lligaria a la història de la banda en 1978, quan es van fer càrrec de la direcció i de l'escola d’educands. Amb ell, un director atípic que va apostar per sacrificar el tecnicisme a favor del component social i humà de la formació, la banda evoluciona cap al que és ara. L'incorporació de la dona, la reactivació de l'escola d'educands i la creació de la Banda Juvenil marquen una època de canvis i obertura en la història de l'Agrupació.

En 1989 quan, per motius de salut, Lattur Montón va deixar la presidència, esta va ser assumida per Miguel Piera Bordes, un músic veterà. Duran la seua presidència l'Agrupació ca aconseguir per fi un local propi en uns terrenys que havia sigut possible adquirir amb la renúncia dels musics a cobrar les actuacions comercials durant sis anys.

L'any 1995, hi hauria una remodelació al si de la directiva. Miguel Piera va passar a ser el tresorer i Juan Conejero el va substituït en la presidència. En 1996, després de la renúncia de Sendra com a director, quedant-se al càrrec de la Banda Juvenil, un jovença music format en la banda, Javier Piera, es faria càrrec de la direcció. Durant la seua etapa com a director- des de setembre de 1996 fins a l'estiu de 2002-, va ser quan la banda va tornar a participar en un certamen, obtenint un primer premi de primera secció a principis de 2002.

A l'abril de 2004 la banda va realitzar l'enregistrament del seu primer CD "El Pas-doble" donant amb això començament a una sèrie de grans projectes.

A l'abril de 2005 la banda estrena "L'Odyssey" (Simfonia núm. 2 ) de la mà del seu compositor Robert W. Smith. Era la primera vegada que es tocava en el nostre país.

El juliol de aquest mateix any durant les festes patronals de Dénia. la banda acompanyada de tres solistes, el Cor d'Utiel i l'Orfeó de Dénia van interpretar "Carmina Burana" de Carl Off, i "1812 Obertura" de Txaikovski, que acavaria amb un castell de focs artificials.

El dia 3 de desembre la banda va obtindre el Primer Premi i Menció d'Honor en el Certamen Internacional de Bandes de Musica Vila d'Altea.

Durant el 2006 l'Agrupació a més dels seus concerts habituals ha portat molts més projectes a cap com la presentació de la seua nova imatge, la pàgina Web i el més important la participació el Festival Internacional Wonju Tatto, en Corea de Sud, on es va estrenar l'obra “Preludi i Dansa de l'Alba” de Luis Serrano Alarcón i es va interpretar l'obra “Gènesi” del valencià Arnau Bataller i que va ser interpretada pel cor de la ciutat de Wonju i l'Agrupació Artística Musical de Dénia.

Al juliol del 2007 la banda estrena l'obra “El Quixot” escrita per Robert Smith i dedicada a l'Agrupació” i al seu director Frank de Vuyst .

En 2010, la banda de música participa en el VII Certamen Vila d'Alginet i V Certamen Nacional de Musica de festes de Moros i Cristians “Ciutat de Villena” obtenint dos tercers premis.

El mes de juny del 2012 la banda inicia els actes de celebració del seu 60 aniversari que finalitzaren al juny del 2013.


L'any 2014 La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, va premiar a l'Agrupació Artística Musical de Dénia amb el premi a la Gestió de Societats Musicals, pel projecte de Música Interactiva per a Tots i Totes.

La fundació Dénia, l'any 2015 ens va fer entrega del primer guardó en l’apartat de cultura del seu acte, on reconeixen la labor de diferents entitats de Dénia i la comarca en apartats de societat, cultura i esport, pel nostre projecte “Música interactiva per a tots i totes.

Al 2015 la banda de Dénia va viatjar a Reus per fer un passacarrer pels seus carrers.Vam aprofitar el viatge per conèixer Tarragona.




Al 2016, en el concert de música als pobles que es va realitzar a La Xara, vam tindre l’oportunitat de que Tomás Olcina, compositor del pasdoble "Tío Ramón" dirigira la Banda.

D’abril 2016 a abril 2017 va ser l’Any Tenor Cortis i al nostre tradicional concert de la Santíssima Sang, vam tindre oportunitat d'oferir a la ciutat un magnífic concert de l’Agrupació acompanyada de l’Orfeó Valencià i dels solistes Belén Roig com a soprano, Javier Galán com a Baríton i Néster Martorell com a Tenor. Es van interpretar obres com Turandot “Nessum Dorma” de Giancomo Puccini, La leyenda del beso “Zambra” de Soutullo y Vert.

L’any 2016 la banda també vam viatjar a Portugal, per fer un concert a Palmela junt a la seua banda i vam aprofitar per conèixer Lisboa, Sintra, etc.

A novembre del 2016 l’Agrupació va participar en el IV Cicle “les bandes de la província d’Alacant en el ADDA” on vam interpretar Symphony No.3 “Don Quixote” i Bestiarium.



El 14 de gener de 2017, vam estrenar la Banda Sonora de la Gamba Roja, composta pels nostres músics Javier Pinto i Josep Pastor, compta amb tres moviments  “Pesca” (Javier Pinto), “Cocina” (Javier Pinto) i “Degustación” (Josep Pastor).

Al concert de la Santíssima Sang d'aquest mateix any, vam tindre l’oportunitat d'acompanyar a “Nino Bravo In memoriam” un tribut oficial que repassa la trajectòria personal i professional del cantant, interpretat per les veus de Felipe Garpe, Frau Vianna i Mariam Escrich.

L'any 2017 Dénia va ser el poble escollit per celebrar l'activitat comarcal de la Marina Alta. Es va realitzar un passacarrer pel carrer Marqués de Campo, Carrer Diana i va finalitzar en la plaça del Consell on totes les bandes juvenils de la mà del compositor i director Miguel Torrens van interpretar totes juntes el pasdoble “Els Poblets”



L'any 2018 vam presentar el nostre llibre “65 anys”  on s’arrepleguen els fets més destacats de la nostra història, desde la fundació al 1952 fins el 2017, compta amb testimonis i històries de tots aquests anys plens d'assajos concerts i música.

En 2018 gràcies a una subvenció de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport vam poder reformar el nostre local, on es van millorar les aules, la sala d’assaig i es van canviar els accessos.

Al tradicional concert de festes de Dénia, vam tindre com a solista convidà a la Soprano i Pianista dianense Carmen Paula Romero, que va oferir un repertori basat en una selecció de peces de George Gershwin acompanyada per la Banda.

El gener de 2019 al local de la banda, va tindre lloc la presentació del CD “10 Anys amb Javier Pinto”, un CD que recopila les obre més importants del nostre músic Javier Pinto, va ser gravat per la nostra Agrupació a les instal·lacions de Llunàtics. El CD està dividit en dues parts, una primera dedicada a la música simfònica per a banda i una segona dedicada a la música festera. 

Com cada any el concert de la Santíssima Sang apostem pels concerts diferentes, en 2019 van interpretar  5 obres molt variades, des de la sarsuela La Torre de l'Or de Gerónimo Giménez fins a la jazzística i funky Chocolat!, composta i dirigida per Carlos Pellicer i que va comptar amb la interpretació solista de Raúl García a la trompeta i José Luis González Sanchis i Raúl Benavent a la percussió.

A més, com a tercer plat es va poder gaudir de la fantàstica obra de José Alberto Pina The Ghost Ship, inspirada en el naufragi del transatlàntic SS American Star.

Al 2020 Amb l'arribada de la pandèmia tot va quedar paralitzat, vam haver de suspendre els assajos grupals, les classes… però no vam parar, desde casa els nostres músics van fer el que millor saben, fer música, vam participar el Festival dels Balcons organitzat per la FSMCV interpretant desde casa cadascú Amparito Roca i Paquito el Chocolatero i els alumnes van poder donar les seues classes de la millor forma possible de manera on-line.

Aquest any tan difícil no volíem quedar-nos sense el nostre tradicional concert de Santa Cecília pel que vam optar per fer dos grups de músics que oferien la meitat del concert cada un, cada músic assegut amb la corresponent distància de seguretat i van poder fer gaudir al públic i celebrar el nostre dia de la millor forma posible i poder donar la benvinguda als nostres nous músics.

La FSMCV es va sumar al projecte "RqRqR,  no pararem fins  aconseguir la igualtat" de la Conselleria D’Educació, Cultura i Esport, on la nostra entitat es fa afegir per donar suport i combatre els actes masclistes quotidians contra les dones.

Al 2021 Van rebre el premi de les ajudes “Caixabank Escorta València” en la modalitat de “Ajudes als centres educatius que desenvolupen innovacions per a mantenir la qualitat educativa i impulsen projectes d’igualtat i inclusió social en temps de COVID-19”

Maig 2021 una Orquestra de Malabars i la banda de Dénia qué podia eixir d’ací ? El resultat va ser un divertidíssim concert de la mà de l'Orquestra de malabars PistaCatro i l’Agrupació Artística Musical de Dénia, per a tots els públics que ens va donar l'oportunitat de per fi tocar tots junts després de les restriccions de la pandèmia i poder fer passar a tot el món una estona divertida amb música i una aposta molt diferent com són els malabars. 



Els concerts de la Santíssima Sang sempre són els més especials i esperats tant per al públic com per als músics, sempre intentem oferir un programa diferent i atractiu. Al 2022 vam comptar amb Abraham Cupeiro i el seu projecte “Pangea”. Un concert que va suposar un viatge geogràfic i temporal a través dels instruments que han marcat la història musical, passant per Oceania, Nord-amèrica, Amèrica Àfrica, Xina, Sud-amèrica Aràbia, Bulgària i  Costa Atlàntica.

La Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Castelló de la Plana amb el suport del Servei d'Educació Plurilingüe de la Conselleria, va crear aquest projecte educatiu de caràcter musical i escènic adreçat als centres educatius d’educació primària, per donar suport als Plans de Normalització Lingüística de cada escola, vam participar junt als col·legis de Dénia: Cervantes, Montgó i Paidos, amb l'ajuda del M.l. Ajuntament de Dénia i la Fundació Baleària. Vam oferir un concert conjunt amb un cor de xiquets dels col·legis participants interpretant “El Cor de la Terra” amb música de Pablo Anglés i text de Ximo Montañés.

 

Isabel Conejero,  Alicia García, Julia Molinillo i Pilar Gilabert van ser les quatre primeres dones que van formar part de L’Agrupació Artística Musical de Dénia l'any 1981, per això l’Ajuntament de Dénia en la celebració del Dia de la Dona el 8 de març de 2022 les va homenatjar. A més al nostre concert de primavera, es va fer entrega del reconeixement oficial per part de la Banda.

En 1978 va plegar a la Banda una persona clau en la nostra història, per això la junta directiva en nom de tots al 2022 van decidir que la sala d’assaig passara a nomenar-se “Sala Josep Sendra i Piera.

A les vacances de pasqua del 2023, la Banda Juvenil va viatjar a Barcelona per gaudir d’uns dies de convivencia on van visitar l’ESMUC, el Museu de la música, el Palau de la Música Catalana on vam veure l’òpera Carmina Burana, a més vam tindre l’oportunitat de veure un assaig de la Banda Municipal de Barcelona i de fer una visita guiada per barri Gòtic entre altres coses.

L'any 2023 vam començar a celebrar mig any de Santa Cecília per tindre una genial excusa per fer festa, estar tots junts i convidar a tot el món a celebrar aquest dia amb nosaltres.  És un dia de germanor on disfutem d’un bon arròs al forn en paella, de molta festa, música en directe i sobretot de molt bona companyia. És una festa que va arribar per quedar-se.



Jaume Pineda ha sigut músic de la nostra banda tota la seua vida, però va haver de desvincular-se al seguir la seua formació fora d’Espanya. Jaume tenia un projecte en marxa molt interessant que el nostre president Robert Frau no va dubtar ni un segon que era una gran oportunitat de mostrar al públic una proposta diferent i donar visibilitat a un gran músic de la nostra casa. El projecte de Jau Pineda Quintet va ser tot un repte per a la nostra banda al tractar-se d’un repertori molt variat amb uns ritmes als quals no estem acostumats, però finalment vam gaudir d’un exitós concert ple d’emocions.

 

A setembre del 2023 vam viatjar a Mallorca per fer un intercanvi amb la Banda i Escola Municipal de Música de  Marratxí, van ser uns dies on vam poder disfrutar molt, vam fer un concert conjunt amb la Banda de Marratxí i tot seguit un sopar i festa tots junts, també vam aprofitar per poder fer turisme per Mallorca.

El novembre de 2022 Dénia va nomenar a Paco Muñoz fill adoptiu de Dénia, per això al concert del 9 d’octubre del 2023 es va fer un homenatge a Paco amb moltes de les seues cançons interpretades per l’agrupació i els cantants valencians Aitana Ferrer, Josep Aparicio, Enric Murillo, César Murillo, Àlvar Calabuig, Ada Murillo i Fraskito. Un concert que mai oblidarem.

A la Mostra de turisme Comunitat Valenciana del 2023  a la Ciutat de les Arts de València, la FSMCV va tindre el seu protagonisme on va obrir el espai a diferents societats musical de tota la comunitat, entre elles la nostra Agrupació, vam participar amb un passacarrer pel recinte de la Ciutat de les Arts. 

 

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ens va atorgar el premi Euterpe-Ángel Asunción a la participació federal 2023. L’acte es va celebrar al Palau de la Generalitat al dia de Santa Cecília, un grup de 30 músics de la Banda de Dénia vam assistir a l’acte i inauguraren i clausurarem amb una interpretació musical. Va ser un acte molt emotiu i important per a les bandes de música valencianes però sobretot per a nosaltres.

 

Al concert de la Santíssima Sang 2024 va ser un concert on després de molts anys es va considerar canviar la data al primer diumenge de festes perquè els músics pogueren estar més tranquils i no tindre el dia tan atrafegat que era fer el concert dimecres dia de la Santíssima Sang junt amb la processó.  Aquest any vam rebre la visita del músic i compositor colombià Juan Velasco, amb el que van oferir al públic l’estreno de la seua composició “5inco Elementos” un obra amb cinc instruments solistes tots interpretats per ell, amb els quals explora i explica amb ells un element diferent. L’agrupació també va interpretar “Pilatus, Mountain of Dragons” de Steven Reineke, i  “En un lugar de la Mancha” de Ferrer Ferrán entre altres peces. 

El 2024 va ser un any molt especial, 24 alumnes de l’escola van passar a formar part de la Banda. Mai havien entrat a formar part tants alumnes a la vegada, això és molt , però implica un gran esforç per poder aconseguir la millor sonoritat possible i tindre molta cura a l’hora d’escollir repertori i la seua dificultat.

Actualment la L'Agrupació està formada per 85 músics i el seu president es Robert Frau.

Col·laboradors

Veure tots