Història

El mes d’abril de 1952 es va crear l’agrupació Artística Musical de Dénia, una formació que arreplegava la llarga tradició musical d’una ciutat que a principis del segle 20 comptava amb tres bandes de música. La seua història ve marcada per aconteixements i bons records.

El 25 de juny de 1952, el Govern Civil donava l'aprobació al seu reglament i així es constituia formalment la banda. Les deu persones que formaren part de la seua primera directiva compraren l'instrumental complet i els uniformes dels músics i la formació començà a rodasr baix la batuta d'Enrique Almiñana, el seu primer director.

El nom de la banda de Dénia, com popularment se la coneix, va lligat al de Manuel Lattur Catalá alma mater de la primera directiva. A la seua mort Manuel Lattur Monton (el seu fill) es va fer càrrec de la presidència. També el primer director Enrique Almiñana, seria substituït pel seu fill, Santiago Almiñana, que va prendre les regnes de la banda a l'abril de 1953 i les va mantindria durant 25 anys.

El 16 de maig de 1975 la "Agrupació" va enregistrar el seu primer disc. De la mà del segell Columbia i acompanyada per la Coral de Crevillent i la Banda Municipal d’alacantí. Quatre anys abans, en 1970 havia quedat segona en el Concurs de Bandes de Música organitzat per la Diputació a Elx.

El nom de Josep Cendra i Piera es lligaria a la història de la banda en 1978, quan es van fer càrrec de la direcció i de l'escola d’educands. Amb ell, un director atípic que va apostar per sacrificar el tecnicisme a favor del component social i humà de la formació, la banda evoluciona cap al que és ara. L'incorporació de la dona, la reactivació de l'escola d'educands i la creació de la Banda Juvenil marquen una època de canvis i obertura en la història de l'Agrupació.

En 1989 quan, per motius de salut, Lattur Montón va deixar la presidència, esta va ser assumida per Miguel Piera Bordes, un músic veterà. Duran la seua presidència l'Agrupació ca aconseguir per fi un local propi en uns terrenys que havia sigut possible adquirir amb la renúncia dels musics a cobrar les actuacions comercials durant sis anys.

L'any 1995, hi hauria una remodelació al si de la directiva. Miguel Piera va passar a ser el tresorer i Juan Conejero el va substituït en la presidència. En 1996, després de la renúncia de Sendra com a director, quedant-se al càrrec de la Banda Juvenil, un jovença music format en la banda, Javier Piera, es faria càrrec de la direcció. Durant la seua etapa com a director- des de setembre de 1996 fins a l'estiu de 2002-, va ser quan la banda va tornar a participar en un certamen, obtenint un primer premi de primera secció a principis de 2002.

A l'abril de 2004 la banda va realitzar l'enregistrament del seu primer CD "El Pas-doble" donant amb això començament a una sèrie de grans projectes.

A l'abril de 2005 la banda estrena "L'Odyssey" (Simfonia núm. 2 ) de la mà del seu compositor Robert W. Smith. Era la primera vegada que es tocava en el nostre país.

El juliol de aquest mateix any durant les festes patronals de Dénia. la banda acompanyada de tres solistes, el Cor d'Utiel i l'Orfeó de Dénia van interpretar "Carmina Burana" de Carl Off, i "1812 Obertura" de Txaikovski, que acavaria amb un castell de focs artificials.

El dia 3 de desembre la banda va obtindre el Primer Premi i Menció d'Honor en el Certamen Internacional de Bandes de Musica Vila d'Altea.

Durant el 2006 l'Agrupació a més dels seus concerts habituals ha portat molts més projectes a cap com la presentació de la seua nova imatge, la pàgina Web i el més important la participació el Festival Internacional Wonju Tatto, en Corea de Sud, on es va estrenar l'obra “Preludi i Dansa de l'Alba” de Luis Serrano Alarcón i es va interpretar l'obra “Gènesi” del valencià Arnau Bataller i que va ser interpretada pel cor de la ciutat de Wonju i l'Agrupació Artística Musical de Dénia.

Al juliol del 2007 la banda estrena l'obra “El Quixot” escrita per Robert Smith i dedicada a l'Agrupació” i al seu director Frank de Vuyst .

En 2010, la banda de música participa en el VII Certamen Vila d'Alginet i V Certamen Nacional de Musica de festes de Moros i Cristians “Ciutat de Villena” obtenint dos tercers premis.

Este mes de juny del 2012 la banda ha iniciat els actes de celebració del seu 60 aniversari que finalitzaran al juny del 2013.

L’ “Agrupació” està formada per una plantilla de 85 músics.

El seu actual president és Josep Vicent Bonet Camps.

Col·laboradors

Veure tots